Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο Ερντογάν αποκαθηλώνει τουρκο-αρμενικό σύμβολο φιλίας.

Την αποκαθήλωση του αγάλματος που συμβολίζει τη συμφιλίωση ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού απάντησαν θετικά οι τοπικοί άρχοντες της πόλης Καρς, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αρμενία και στην οποία βρίσκεται τοποθετημένο το άγαλμα.

«Στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου σήμερα αποφασίστηκε η μεταφορά αυτού του αγάλματος» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του δήμαρχου της πόλης Καρς.
Σε ερώτηση εάν το τεράστιο μνημείο από μπετόν, ύψους 30 μέτρων, θα μεταφερθεί χωρίς να καταστραφεί ο τοπικός αξιωματούχος απάντησε ότι δεν έχει ακόμα καθοριστεί η τύχη του μνημείου αναφερόμενος στις «τεχνικές εκτιμήσεις των αρχών».

Το άγαλμα, το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 2006, απεικονίζει μία ανθρώπινη φιγούρα χωρισμένη στα δύο. Παρόλο που έχει στηθεί από τότε, οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην πόλη Καρς ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι κατασκευές, που δεν ταιριάζουν με την τοπική αρχιτεκτονική, θα πρέπει να καταστραφούν. Και δείχνοντας το άγαλμα είπε: «Έχετε βάλει και ένα τερατούργημα εδώ» και ζήτησε από τους τοπικούς άρχοντες να εξαφανιστεί «το τερατούργημα» πάραυτα.

Οι εργασίες της αποκαθήλωσής του και της ενδεχόμενης μεταφοράς του θα πάρουν πάνω από δύο χρόνια. Ο διάσημος γλύπτης του αγάλματος, Μεχμέτ Ακσόι, δήλωσε ότι είναι αδύνατον να μεταφερθεί το άγαλμα χωρίς να καταστραφεί λόγω των τόνων τσιμέντου που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην περίπτωση της καταστροφής του η συντηρητική ισλαμική κυβέρνησης της Τουρκίας θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπτώσεις από την διεθνή κοινότητα. «Θα γίνει κάτι σαν αυτό που έκαναν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν καταστρέφοντας τα αγάλματα του Βούδα το 2001 στην κοιλάδα Μπαμιγιάν» ανέφερε.

Η Τουρκία και η Αρμενία υπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2009 σύμφωνο συμφιλίωσης, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί έως τώρα. Στο ζήτημα της σφαγής (ή της γενοκτονίας) των Αρμενίων οι δύο χώρες διαφωνούν ριζικά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Επικοινωνήστε μαζί μας για ότι εσείς θέλετε. Όπως θέματα αναρτήσεων κλπ.