Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Τι αυξάνει την παιδική χοληστερίνη; Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

Αν και υψηλά επίπεδα χοληστερίνης ανιχνεύονται συνήθως στους ενήλικες, υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών – ακόμα και πολύ μικρών – που, δυστυχώς, έχουν παρόμοιο πρόβλημα. Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί αυτή την αύξηση των λιπιδίων;

Η εικόνα σχετικά με τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης στον παιδικό οργανισμό είναι λιγότερο σαφής από εκείνη των ενηλίκων, αφού το σώμα τους αναπτύσσεται συνεχώς. Διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα δεν υπάρχουν, ενώ ο σημαντικότερος λόγος εμφάνισης της υπερχοληστερολαιμίας είναι το οικογενειακό ιστορικό.

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία, όπως λέγεται, είναι μια διαταραχή, που δε συναντά κανείς σπάνια στα μικρά παιδιά στις μέρες μας. Δυστυχώς, η μη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπισή της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο παιδί καθώς μεγαλώνει, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο ακριβής παθογενετικός μηχανισμός της οικογενούς μορφής της νόσου δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί. Θεωρείται ότι για τη νόσο είναι υπεύθυνα πολλά και διαφορετικά γονίδια, που κληρονομεί το παιδί, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη μελέτη της.

Αυτά που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, βέβαια, για να προστατέψει την υγεία του παιδιού του, εφ'όσον έχει εμφανίσει τέτοιο πρόβλημα, είναι αρχικά να καταλάβει ότι οι αλλαγές που θα ακολουθήσουν, δεν θα αφορούν μόνο το παιδί που πάσχει, αλλά ολόκληρη την οικογένεια! Είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να ακολουθεί ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα από τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού του.

Η άσκηση, που ίσως να είναι και το σημαντικότερο όλων, πρέπει να γίνει απαραίτητη καθημερινή συνήθεια – τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριου ή έντονου παιχνιδιού ή σωματικής άσκησης - ενώ η διατροφή πρέπει να αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες (ολικής άλεσης κατά προτίμηση), μη επεξεργασμένα δημητριακά, ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, άπαχο κρέας, ακόρεστα λίπη, όσπρια, λαχανικά, φρούτα (όχι πολλούς χυμούς), ενώ πρέπει να αποφεύγονται τα ζωικά λιπαρά και να γίνεται μέτρια κατανάλωση ελαιόλαδου. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλό να έχουν χαμηλά λιπαρά, ενώ πρέπει να αποφεύγονται τα κεκορεσμένα λίπη (π.χ. μαργαρίνη), το αλάτι και η ζάχαρη.

Μια τέτοια διατροφή και ένας αθλητικός τρόπος ζωής, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την υγεία ενός παιδιού με λιπιδαιμικά προβλήματα, ενώ θα μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος επικίνδυνων επιπλοκών στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Επικοινωνήστε μαζί μας για ότι εσείς θέλετε. Όπως θέματα αναρτήσεων κλπ.