Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ελληνοϊσραηιλινή συνεργασία για πετρέλαιο και αέριο.

Στην έλευση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν και στη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Δρούτσα είναι σήμερα στραμμένο το ενδιαφέρον, καθώς οι δύο άνδρες θα προετοιμάσουν το Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει μέχρι τον Μάρτιο με βασικό θέμα τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τη δημιουργία του σημαντικού αυτού διακρατικού οργάνου που θα κρίνει το οικονομικό μέλλον των δύο χωρών, αποφάσισαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, Γιώργος Παπανδρέου και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού.

Πρόκειται για το επόμενο βήμα στη διαδικασία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μετά την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο κατασκευής ακόμη και υποθαλασσίου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ελλάδα, παρά το τεράστιο κόστος του εγχειρήματος.

Το μοντέλο Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει γρήγορα η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα, η ασφάλεια, ο τουρισμός.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

Στη συνάντηση Λίμπερμαν-Βενιζέλου αύριο το πρωί στο Πεντάγωνο, θα συζητηθεί η διμερής αμυντική συνεργασία, κυρίως στην Πολεμική Αεροπορία. Το περασμένο καλοκαίρι έλαβε χώρα η άσκηση «Μίνωας», ενώ το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας για το 2011 περιλαμβάνει και μεταστάθμευση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών σε ισραηλινές βάσεις.

Οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται επίσης και για συγκεκριμένες αμυντικές προμήθειες. Θέλουν να συμμετάσχουν στην επόμενη παρτίδα των πυρομαχικών των αρμάτων Leopard 2, ενώ ενεργό παραμένει το ενδιαφέρον τους για την πώληση συστημάτων αναβάθμισης βομβών αέρος- εδάφους τύπου SΡΙCΕ 1000/2000 που δίνουν ευστοχία και αυξημένο βεληνεκές.

Την Παρασκευή το μεσημέρι τέλος, ο κ. Λίμπερμαν θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

aprosmeno: Αυτή είναι η απάντηση στις προκλήσεις των Τούρκων.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Επικοινωνήστε μαζί μας για ότι εσείς θέλετε. Όπως θέματα αναρτήσεων κλπ.