Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Bloomberg: Οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα κάνει νέα αύξηση επιτοκίου τον Ιούλιο

Οικονομολόγοι εκτιμούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του βασικού της επιτοκίου τον Ιούλιο, στην προσπάθειά της να επαναφέρει τον πληθωρισμό κάτω από το 2%, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων, στην οποία συμμετείχαν 20 οικονομολόγοι, αποκαλύπτεται πως σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις, η αύξηση θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης και θα ακολουθεί ανάλογη αύξηση κάθε τρίμηνο, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να διαμορφωθεί σε 1,5% τον Ιούλιο και 1,75% τον Οκτώβριο.

Η αύξηση θα συνεχιστεί και το 2012, με αυξήσεις επιτοκίου κάθε τρίμηνο, ώστε πριν το τέλος του επόμενου έτους το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε 2,75%.

Παρά τη χθεσινή δήλωση του Jean-Claude Trichet ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για σειρά διαδοχικών αυξήσεων, ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ, Nick Kounis, δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg ότι οι ιθύνοντες της ΕΚΤ «θα συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια και ο συνδυασμός των παραγόντων που θα οδηγήσει σε αυτές τις αυξήσεις είναι η προοπτική του πληθωρισμού, της οικονομίας, αλλά και η επιθυμία τους για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής».

Τέλος, ο Silvio Peruzzo, οικονομολόγος για την Ευρωζώνη της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, εκτιμά ότι η επόμενη αύξηση επιτοκίου της ΕΚΤ θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Επικοινωνήστε μαζί μας για ότι εσείς θέλετε. Όπως θέματα αναρτήσεων κλπ.