Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Μας χρωστάνε 2 δισ. ευρώ οι Γάλλοι για τα Μιράζ 2000.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Τέντε έφθασε βαρύτατη καταγγελία από ελληνική βιομηχανία για χρέος της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας DASSAUL που κατασκεύασε τα Μιράζ 2000 – 5 προς την Ελλάδα, λόγω αθέτησης συμφωνιών.

Η καταγγελία προέρχεται από την ελληνική βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρονικών συστημάτων ΚΥΤΕ ΑΕΒΕ DEFENSE ELECTRONICS και αφορά τη γαλλική εταιρεία και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η ελληνική εταιρεία κατηγορεί τους Γάλλους κατασκευαστές του μαχητικού αεροπλάνου Μιράζ 2000 ότι δεν υλοποίησαν το πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων προς την Ελλάδα από το 2002 μέχρι σήμερα, όπως ήταν υποχρεωμένοι, από τη σύμβαση που υπέγραψαν με το Ελληνικό Δημόσιο για την πώληση των Μιράζ 2000-5.

Η καταγγελία προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρει τα εξής: Τον Αύγουστο του 2000 υπογράφηκε συμφωνία πώλησης στην Ελλάδα από την DASSAUL 15 μαχητικών Μιράζ 2000-5 και αναβάθμιση 10 παλιών Μιράζ 2000 σε ΜΙΡΑΖ 2000-5.

Στην σύμβαση για τα αντισταθμιστικά οφέλη της DASSAUL προς την Ελλάδα, υπογράφηκαν 41 προγράμματα συνολικού ύψους 1,85 δισ. ευρώ που θα εκτελούνταν από ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες με παράλληλη μεταβίβαση τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης από τους Γάλλους και συμμετοχής τους σε μηχανολογικό εξοπλισμό των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

Όλα αυτά όμως δεν προχώρησαν από τη γαλλική πλευρά, σχετική έρευνα για οικονομικές παραβάσεις και παρατυπίες έχει κάνει ήδη ο ΣΔΟΕ και ο φάκελος βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών κυρίας Ελένης Ράικου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Επικοινωνήστε μαζί μας για ότι εσείς θέλετε. Όπως θέματα αναρτήσεων κλπ.