Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

«Παράνομες οι συλλήψεις στα Κατεχόμενα»

«Παράνομη πράξη από ένα παράνομο καθεστώς και καταφανή περιφρόνηση των ευρωπαϊκών θεσμών» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, τη σύλληψη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας στα κατεχόμενα.

«Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνελήφθησαν είχαν επωμιστεί την αποστολή να διερευνήσουν την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα κατεχόμενα. Μιά κληρονομιά, που το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία έχουν αφήσει στο έλεος της φθοράς του χρόνου, της φύσης και των καθοδηγούμενων λεηλασιών. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πρέπει να τελειώσει, με την άμεση απελευθέρωση όλων όσων παρανόμως κρατούνται» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Από τα εννέα άτομα που συνελήφθησαν το Σάββατο αφέθηκαν ελεύθερα τα επτά, ενώ τα άλλα δύο θα οδηγηθούν τη Δευτέρα ενώπιον του λεγόμενου στρατοδικείου στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ελεύθεροι αφέθηκαν η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, οι Πολωνοί Γιαρουσλάβ Βαλέσα και Αρτούρ Ζασάστα και η Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα, οι οποίοι επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές.

Μαζί τους επέστρεψαν, επίσης, ο επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, ο πατήρ Σάββας και η βοηθός του ευρωβουλευτή Βαλέσα, ο οποίος είναι γιος του ηγέτη της «Αλληλεγγύης», Λεχ Βαλέσα.

Ο πρώην ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και ο Λοΐζος Αυξεντίου, μέλος της Κίνησης Προσφύγων, εξακολουθούν να κρατούνται από το κατοχικό καθεστώς και τη Δευτέρα θα προσαχθούν σε «δικαστήριο» του κατοχικού καθεστώτος, με την κατηγορία ότι εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Και οι δύο επρόκειτο να παρουσιασθούν την Κυριακή στο «στρατοδικείο», αλλά οι γιατροί απαγόρευσαν τη μετακίνηση του κ. Μάτση από το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, λόγω καρδιακού προβλήματος.

ΤΟ ΔΗΣΥ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, καταδίκασε έντονα τη σύλληψη των ευρωβουλευτών και των συνοδών τους, κατά την επίσκεψή τους στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σύλληψη «προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια» και τόνισε ότι δεν βοηθά τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τις συλλήψεις καταδίκασε και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος λέγοντας ότι «οι Τούρκοι απέδειξαν ότι παραμένουν Τούρκοι», ενώ πρόσθεσε ότι ούτε ύστερα από 100 χρόνια δεν πρόκειται να γίνουν Ευρωπαίοι.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Επικοινωνήστε μαζί μας για ότι εσείς θέλετε. Όπως θέματα αναρτήσεων κλπ.