Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

“Είχα συμφωνήσει σε πρόταση για το όνομα”. (Πόσα θέλετε να μας τρελάνετε?)

Ο Γκρούεφσκι είχε αποδεχθεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας -Σκόπια» για τη χώρα του, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, ωστόσο την πρόταση είχε απορρίψει η ελληνική πλευρά.

Είναι η πρώτη φορά, που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναγνωρίζει δημόσια ότι, η κυβέρνηση του είχε αποδεχθεί την πρόταση.

Την πρόταση είχε υποβάλει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μερικές ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2008.

«Μας αναφέρθηκε ότι είναι η τελευταία πρόταση πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου και πως έπρεπε να τοποθετηθούμε επ' αυτής. Αποφασίσαμε να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση ως πρόταση που μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να εκτιμήσουν, αν είναι καλή ή όχι πρόταση», δήλωσε σχετικά ο κ. Γκρούεφσκι.

Όπως προαναφέρθηκε, η συγκεκριμένη πρόταση του κ.Νίμιτς είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά και τότε ο Αμερικανός διπλωμάτης επανήλθε με νέα πρόταση, τον Οκτώβριο του 2008, με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο κ. Γκρούεφσκι υποστηριξε εξάλλου ότι σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ, οι διαπραγματεύσεις για το όνομα δεν θα επηρεαστούν.

Η Ντόρα Μπακογιάννη πρόεδρος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" και τότε υπουργός Εξωτερικών αποδοκίμασε τις δηλώσεις Γκρούεφσκι, καλώντας έστω και τώρα τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να πει την αλήθεια στο λαό του, για να μπορέσει να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της απόφασης του Βουκουρεστίου, που θα ωφελήσει τους δύο λαούς".

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Επικοινωνήστε μαζί μας για ότι εσείς θέλετε. Όπως θέματα αναρτήσεων κλπ.