Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Ερντογάν: «Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη η Μέρκελ».

Η κ. Μέρκελ πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τους Τουρκοκυπρίους σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδωσε σήμερα συνέχεια στην ένταση που έχει ανακύψει μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου σχετικά με το Κυπριακό.

«Η κ. Μέρκελ εάν κάνει τον κόπο να διαβάσει το βιβλίο του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα δει ότι ο Σρέντερ διατυπώνει τον ανήθικο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν εναντίον των Τούρκων» είπε και τόνισε ότι ο Σρέντερ γράφει με ποιο τρόπο δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι μετά τη συνάντηση στο Μπούργκεντσοκ η ελληνική πλευρά ζήτησε να αναβληθεί και «τότε είπα στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι εμείς θα τηρήσουμε το λόγο μας και τότε ο ΓΓ είπε ότι θα υπογραφεί η συμφωνία.Τα πάντα υπήρχαν στο σχέδιο εκείνο, συμπεριλαμβανομένου το θέματος της αποχώρησης των στρατευμάτων των τουρκικών και των ελληνικών», είπε ο Ερντογάν και αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα του 2004 τόνισε: «η τουρκική πλευρά είπε ναι με 65% και η Ελληνοκυπριακή πλευρά όχι με 75%. Ποιοι τήρησαν το λόγο τους; Οι Τουρκοκύπριοι. Ποιοι δεν τον τήρησαν; Οι Ελληνοκύπριοι. Ποιοι επιβραβεύτηκαν; Οι Ελληνοκύπριοι. Η ΕΕ ακόμη δεν τηρεί την υπόσχεσή της. Ο Ερντογάν είπε ότι σχετικά με το όλο θέμα η έκθεση του Κόφι Ανάν δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Για ποιο λόγο δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Διότι θα υπάρξει κόστος για τους Ελληνοκυπρίους. Στο θέμα αυτό η ΕΕ είναι υπεύθυνη, όπως και ο ΟΗΕ. Επειδή δεν την έχει δημοσιοποιήσει. Ο τούρκος πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Εάν μας ζητηθούν πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στις συμφωνίες, δεν θα το βρουν. Δεν μπορείτε να πάρετε από μας ούτε ένα γραμμάριο από τη Βόρεια Κύπρο. Εάν λέτε να δεχθούμε ως μέλος την Τουρκία και ως αντάλλαγμα να πάρουμε κάτι από την Κύπρο, δεν θα μπορέσετε. Διότι πάντα λέμε ότι δεν κάνουμε και δεν επιτρέπουμε να γίνει η υπόθεση της Κύπρου αντικείμενο για πολιτική εκμετάλλευση. Αλλά δυστυχώς η ΕΕ, με τη στάση της στο άνοιγμα και το κλείσιμο της κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις, δεν έχει τηρήσει το λόγο της. Προσπαθεί να μας δοκιμάσει με πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και προσπαθεί να μας στριμώξει στη γωνία. Κάνετε λάθος».

Και ο Γκιουλ...

«Θα περίμενα να είναι πιο προσεκτική και δημιουργική σε τέτοια προβλήματα, η Γερμανία, η πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Ο Γκιουλ επισήμανε τα εξής: «Η Ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε στην ΕΕ κατά παράβαση των θεμελιωδών κανόνων της ΕΕ. Δεν έπρεπε να ενταχθεί προτού επιλυθεί το Κυπριακό. Με την ένταξη ενός προβληματικού νησιού στην ΕΕ, τη στιγμή που ο φάκελος Κύπρου είναι υπό συζήτηση στον ΟΗΕ, υπάρχει η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, έχουν ποδοπατηθεί οι
θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.

Για την οικοδόμηση της ειρήνης θα πρέπει να γίνονται δημιουργικές κινήσεις, δίχως να προκαλείται δυσαρέσκεια στις πλευρές. Το σχέδιο Ανάν που είχε τεθεί στο δημοψήφισμα, ήταν σχέδιο και της ΕΕ. Ο τότε επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκύντερ Φερχόϊγκεν είχε πει οι Ελληνοκύπριοι μας εξαπάτησαν. Η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να τα γνωρίζει αυτά».

aprosmeno: Σιγά ρε Ερντογάν μην σου χρωστάνε όλοι οι άλλοι και χάρη για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο...


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Επικοινωνήστε μαζί μας για ότι εσείς θέλετε. Όπως θέματα αναρτήσεων κλπ.