Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Προλαμβάνοντας τον «ιό του Δυτικού Νείλου».

Τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας ενάντια στον «ιό του Δυτικού Νείλου» συνέστησαν ειδικοί και επιστήμονες, ύστερα από τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας.


Αν και καθησυχαστικοί, οι επιστήμονες πρότειναν στους πολίτες να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), ενδύματα που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος, προκειμένου να αποφύγουν το τσίμπημα τυχόν μολυσμένων κουνουπιών.


Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό, μικρότερο από το 1%, των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που ως επί το πλείστον είναι ιάσιμες.

«Δεν υπάρχει λόγος τρομοκρατίας, ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη και πολλές φορές μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος αλλά να μην καταλάβει τίποτα», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Άννα Παππά, προσθέτοντας ότι τα πιο πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά, απλώς, τα ηλικιωμένα άτομα, κάνουν μια λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που την ξεπερνούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό.

Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Επικοινωνήστε μαζί μας για ότι εσείς θέλετε. Όπως θέματα αναρτήσεων κλπ.